L'ós negre americà (Ursus americanus) és l'ós més comú a Nord-amèrica. Es troba en una àrea geogràfica que s'estén del nord del Canadà i d'Alaska a Mèxic. És present de les costes atlàntiques a les costes pacífiques de Nord-amèrica. Se'l pot trobar en 39 dels 50 estats americans i a totes les províncies canadenques. La població d'óssos negres era sens dubte de 2 milions d'individus abans. Avui, l'espècie és protegida i es considera que n'existeixen més de 600.000 a tot el continent.

Property Value
prop-ca:binomial
  • Ursus americanus
prop-ca:commons
  • Ursus americanus
prop-ca:rangeMap
  • American Black bear map.png
prop-ca:rangeMapCaption
  • Mapa de distribució
prop-ca:species
  • U. americanus
prop-ca:viquiespècies
  • Ursus americanus
dbo:abstract
  • L'ós negre americà (Ursus americanus) és l'ós més comú a Nord-amèrica. Es troba en una àrea geogràfica que s'estén del nord del Canadà i d'Alaska a Mèxic. És present de les costes atlàntiques a les costes pacífiques de Nord-amèrica. Se'l pot trobar en 39 dels 50 estats americans i a totes les províncies canadenques. La població d'óssos negres era sens dubte de 2 milions d'individus abans. Avui, l'espècie és protegida i es considera que n'existeixen més de 600.000 a tot el continent. Encara que el nom comú és ós negre i que indica una característica associada al color, no ha de ser considerar-se literalment per a referir-se a l'espècie Ursus americanus, ja que la coloració varia tant entre els individus i les regions, que fins i tot hi ha poblacions d'óssos "negres" i de color blanc en una illa de la Colúmbia Britànica, al Canadà. La seva imatge s'ha popularitzat a nivell mundial a través d'innombrables històries i personatges de caricatures. És un animal bastant abundant que s'adapta millor a la presència humana que altres espècies d'óssos. Les estratègies desenvolupades pel seu estudi i conservació, han servit de model per a conèixer millor l'ecologia d'altres óssos més estranys. A diferència del seu cosí l'ós bru, que és eurasiàtic d'origen, l'ós negre evolucionà al nord d'Amèrica fa dos milions d'anys. Alguns experts creuen que l'origen nord-americà de l'ós negre pot tenir a veure amb la seva major capacitat d'adaptació respecte a la de l'ós bru, degut a una major pressió depredadora produïda durant la prehistòria a Nord-amèrica. És parent proper de l'ós tibetà, amb el que es creu que comparteix un ancestre comú europeu. (ca)
  • L'ós negre americà (Ursus americanus) és l'ós més comú a Nord-amèrica. Es troba en una àrea geogràfica que s'estén del nord del Canadà i d'Alaska a Mèxic. És present de les costes atlàntiques a les costes pacífiques de Nord-amèrica. Se'l pot trobar en 39 dels 50 estats americans i a totes les províncies canadenques. La població d'óssos negres era sens dubte de 2 milions d'individus abans. Avui, l'espècie és protegida i es considera que n'existeixen més de 600.000 a tot el continent. Encara que el nom comú és ós negre i que indica una característica associada al color, no ha de ser considerar-se literalment per a referir-se a l'espècie Ursus americanus, ja que la coloració varia tant entre els individus i les regions, que fins i tot hi ha poblacions d'óssos "negres" i de color blanc en una illa de la Colúmbia Britànica, al Canadà. La seva imatge s'ha popularitzat a nivell mundial a través d'innombrables històries i personatges de caricatures. És un animal bastant abundant que s'adapta millor a la presència humana que altres espècies d'óssos. Les estratègies desenvolupades pel seu estudi i conservació, han servit de model per a conèixer millor l'ecologia d'altres óssos més estranys. A diferència del seu cosí l'ós bru, que és eurasiàtic d'origen, l'ós negre evolucionà al nord d'Amèrica fa dos milions d'anys. Alguns experts creuen que l'origen nord-americà de l'ós negre pot tenir a veure amb la seva major capacitat d'adaptació respecte a la de l'ós bru, degut a una major pressió depredadora produïda durant la prehistòria a Nord-amèrica. És parent proper de l'ós tibetà, amb el que es creu que comparteix un ancestre comú europeu. (ca)
dbo:binomialAuthority
dbo:conservationStatus
  • LC
dbo:conservationStatusSystem
  • iucn3.1
dbo:family
dbo:genus
dbo:order
dbo:wikiPageExternalLink
dbo:wikiPageID
  • 140870 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 17460778 (xsd:integer)
dct:subject
rdf:type
rdfs:comment
  • L'ós negre americà (Ursus americanus) és l'ós més comú a Nord-amèrica. Es troba en una àrea geogràfica que s'estén del nord del Canadà i d'Alaska a Mèxic. És present de les costes atlàntiques a les costes pacífiques de Nord-amèrica. Se'l pot trobar en 39 dels 50 estats americans i a totes les províncies canadenques. La població d'óssos negres era sens dubte de 2 milions d'individus abans. Avui, l'espècie és protegida i es considera que n'existeixen més de 600.000 a tot el continent. (ca)
  • L'ós negre americà (Ursus americanus) és l'ós més comú a Nord-amèrica. Es troba en una àrea geogràfica que s'estén del nord del Canadà i d'Alaska a Mèxic. És present de les costes atlàntiques a les costes pacífiques de Nord-amèrica. Se'l pot trobar en 39 dels 50 estats americans i a totes les províncies canadenques. La població d'óssos negres era sens dubte de 2 milions d'individus abans. Avui, l'espècie és protegida i es considera que n'existeixen més de 600.000 a tot el continent. (ca)
rdfs:label
  • Ós negre americà (ca)
  • Ós negre americà (ca)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:isPrimaryTopicOf
foaf:name
  • Ós negre americà (ca)
  • Ós negre americà (ca)
is prop-ca:animals of
is dbo:wikiPageRedirects of
is foaf:primaryTopic of