El jaguar (Panthera onca) és un fèlid del gènere Panthera. És l'única de les quatre espècies vivents de Panthera que es troba a les Amèriques. El jaguar és el tercer fèlid més gros del món després del tigre i el lleó i el més gros i potent del Nou Món. La distribució actual del jaguar s'estén des de Mèxic, a través de gran part de Mesoamèrica i al sud fins al Paraguai i el nord de l'Argentina. A part d'una població coneguda i possiblement reproductiva a Arizona (al sud-est de Tucson), aquest fèlid ha sigut pràcticament extirpat dels Estats Units des de principis de la dècada del 1900.

Property Value
prop-ca:binomial
  • Panthera onca
prop-ca:commons
  • Panthera onca
prop-ca:fossilRange
  • Plistocè – recent
prop-ca:rangeMap
  • Cypron-Range Panthera onca.svg
prop-ca:rangeMapCaption
  • Mapa de distribució
prop-ca:sciMeaning
  • Pantera onça
prop-ca:species
  • P. onca
prop-ca:trend
  • minvant
prop-ca:viquiespècies
  • Panthera onca
dbo:abstract
  • El jaguar (Panthera onca) és un fèlid del gènere Panthera. És l'única de les quatre espècies vivents de Panthera que es troba a les Amèriques. El jaguar és el tercer fèlid més gros del món després del tigre i el lleó i el més gros i potent del Nou Món. La distribució actual del jaguar s'estén des de Mèxic, a través de gran part de Mesoamèrica i al sud fins al Paraguai i el nord de l'Argentina. A part d'una població coneguda i possiblement reproductiva a Arizona (al sud-est de Tucson), aquest fèlid ha sigut pràcticament extirpat dels Estats Units des de principis de la dècada del 1900. Aquest fèlid tacat s'assembla especialment al lleopard, tot i que sol ser més gran i amb una constitució més robusta i les seves característiques comportamentals i d'hàbitat són més similars a les del tigre. Tot i que el seu hàbitat preferit és la selva pluvial, el jaguar pot habitar a una varietat de terrenys boscosos i oberts. Està fermament associat a la presència d'aigua i destaca, juntament amb el tigre, per ser un fèlid a qui li agrada nedar. El jaguar és un predador majoritàriament solitari, que para emboscades i que és oportunista a l'hora de triar les preses. També és un depredador alfa i clau i té un paper important per estabilitzar ecosistemes i regular-hi les poblacions d'espècies presa. El jaguar té una mossegada excepcionalment potent, fins i tot en comparació amb altres grans fèlids. Això li permet perforar les closques dels rèptils cuirassats i utilitzar un mètode de matar poc habitual: ataca directament el crani de la presa entre les orelles per fer una mossegada fatal al cervell. El jaguar és una espècie gairebé amenaçada i els seus nombres estan en declivi. Les amenaces inclouen la pèrdua i la fragmentació de l'hàbitat. Tot i que el comerç internacional de jaguars o les seves parts està prohibit, aquest fèlid és mort regularment pels humans, especialment en conflictes amb ranxers i grangers de Sud-amèrica. Tot i que ha sigut reduïda, la seva distribució geogràfica continua sent gran; gràcies a la seva distribució històrica, el jaguar ha tingut un paper prominent a la mitologia de nombroses cultures indígenes americanes, incloent-hi els maies i els asteques. (ca)
  • El jaguar (Panthera onca) és un fèlid del gènere Panthera. És l'única de les quatre espècies vivents de Panthera que es troba a les Amèriques. El jaguar és el tercer fèlid més gros del món després del tigre i el lleó i el més gros i potent del Nou Món. La distribució actual del jaguar s'estén des de Mèxic, a través de gran part de Mesoamèrica i al sud fins al Paraguai i el nord de l'Argentina. A part d'una població coneguda i possiblement reproductiva a Arizona (al sud-est de Tucson), aquest fèlid ha sigut pràcticament extirpat dels Estats Units des de principis de la dècada del 1900. Aquest fèlid tacat s'assembla especialment al lleopard, tot i que sol ser més gran i amb una constitució més robusta i les seves característiques comportamentals i d'hàbitat són més similars a les del tigre. Tot i que el seu hàbitat preferit és la selva pluvial, el jaguar pot habitar a una varietat de terrenys boscosos i oberts. Està fermament associat a la presència d'aigua i destaca, juntament amb el tigre, per ser un fèlid a qui li agrada nedar. El jaguar és un predador majoritàriament solitari, que para emboscades i que és oportunista a l'hora de triar les preses. També és un depredador alfa i clau i té un paper important per estabilitzar ecosistemes i regular-hi les poblacions d'espècies presa. El jaguar té una mossegada excepcionalment potent, fins i tot en comparació amb altres grans fèlids. Això li permet perforar les closques dels rèptils cuirassats i utilitzar un mètode de matar poc habitual: ataca directament el crani de la presa entre les orelles per fer una mossegada fatal al cervell. El jaguar és una espècie gairebé amenaçada i els seus nombres estan en declivi. Les amenaces inclouen la pèrdua i la fragmentació de l'hàbitat. Tot i que el comerç internacional de jaguars o les seves parts està prohibit, aquest fèlid és mort regularment pels humans, especialment en conflictes amb ranxers i grangers de Sud-amèrica. Tot i que ha sigut reduïda, la seva distribució geogràfica continua sent gran; gràcies a la seva distribució històrica, el jaguar ha tingut un paper prominent a la mitologia de nombroses cultures indígenes americanes, incloent-hi els maies i els asteques. (ca)
dbo:conservationStatus
  • nt
dbo:conservationStatusSystem
  • iucn3.1
dbo:family
dbo:genus
dbo:order
dbo:synonym
  • *Felis onca
dbo:wikiPageExternalLink
dbo:wikiPageID
  • 31464 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 16833853 (xsd:integer)
dct:subject
rdf:type
rdfs:comment
  • El jaguar (Panthera onca) és un fèlid del gènere Panthera. És l'única de les quatre espècies vivents de Panthera que es troba a les Amèriques. El jaguar és el tercer fèlid més gros del món després del tigre i el lleó i el més gros i potent del Nou Món. La distribució actual del jaguar s'estén des de Mèxic, a través de gran part de Mesoamèrica i al sud fins al Paraguai i el nord de l'Argentina. A part d'una població coneguda i possiblement reproductiva a Arizona (al sud-est de Tucson), aquest fèlid ha sigut pràcticament extirpat dels Estats Units des de principis de la dècada del 1900. (ca)
  • El jaguar (Panthera onca) és un fèlid del gènere Panthera. És l'única de les quatre espècies vivents de Panthera que es troba a les Amèriques. El jaguar és el tercer fèlid més gros del món després del tigre i el lleó i el més gros i potent del Nou Món. La distribució actual del jaguar s'estén des de Mèxic, a través de gran part de Mesoamèrica i al sud fins al Paraguai i el nord de l'Argentina. A part d'una població coneguda i possiblement reproductiva a Arizona (al sud-est de Tucson), aquest fèlid ha sigut pràcticament extirpat dels Estats Units des de principis de la dècada del 1900. (ca)
rdfs:label
  • Jaguar (ca)
  • Jaguar (ca)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:isPrimaryTopicOf
foaf:name
  • Jaguar (ca)
  • Jaguar (ca)
is prop-ca:emblema of
is prop-ca:imageCaption of
is prop-ca:manufacturer of
is dbo:species of
is dbo:wikiPageRedirects of
is dct:subject of
is foaf:primaryTopic of