El lleopard (Panthera pardus) és un dels quatre anomenats "moixos grossos" del gènere Panthera (els altres són el lleó, el tigre i el jaguar). Es tracta d'un mamífer carnívor de la família dels felins. També se la pot anomenar pantera quan l'animal presenta un pelatge completament negre. Aquesta variació en el pelatge és deguda a un excés de pigmentació fosca a la pell de l'animal (melanisme).

Property Value
prop-ca:binomial
  • Panthera pardus
prop-ca:commons
  • Panthera pardus
prop-ca:fossilRange
  • Pliocè – recent
prop-ca:image
  • Panthera pardus skeleton.JPG
prop-ca:image2Caption
  • Esquelet de lleopard
prop-ca:imageCaption
  • Panthera pardus pardus
prop-ca:rangeMap
  • Leopard distribution.gif
prop-ca:rangeMapCaption
  • Distribució geogràfica històrica i actual
prop-ca:species
  • P. pardus
prop-ca:trend
  • minvant
prop-ca:viquiespècies
  • Panthera pardus
dbo:abstract
  • El lleopard (Panthera pardus) és un dels quatre anomenats "moixos grossos" del gènere Panthera (els altres són el lleó, el tigre i el jaguar). Es tracta d'un mamífer carnívor de la família dels felins. També se la pot anomenar pantera quan l'animal presenta un pelatge completament negre. Aquesta variació en el pelatge és deguda a un excés de pigmentació fosca a la pell de l'animal (melanisme). És un animal solitari, tret de l'època reproductora. El període de gestació dura al voltant de tres mesos i la femella pot tenir de 2 a 6 cadells. Les seves preses favorites són els micos, algunes espècies d'antílops petits o mitjans, zebres i bous. És depredat per Panthera leo, Panthera tigris, Crocodylidae i Canis lupus. Cacen només de nit i acostumen a passar el dia endormiscats entre la vegetació, en caus d'altres animals o, més sovint, sobre la branca d'un arbre al qual trepen amb gran agilitat. Són animals solitaris. Solen guardar part de la seva caça als arbres per poder menjar durant uns quants dies. Els lleopards són un animal freqüent a l'heràldica, per exemple apareixen als escuts de Canadà, Anglaterra, Estònia i Ghana, així com als símbols nacionals de Somàlia o Benin. Té associacions de força i ferocitat, com el lleó, i per això ha estat escollit com a mascota per a la Copa del Món de Futbol de 2010 (un lleopard anomenat Zakumi). (ca)
  • El lleopard (Panthera pardus) és un dels quatre anomenats "moixos grossos" del gènere Panthera (els altres són el lleó, el tigre i el jaguar). Es tracta d'un mamífer carnívor de la família dels felins. També se la pot anomenar pantera quan l'animal presenta un pelatge completament negre. Aquesta variació en el pelatge és deguda a un excés de pigmentació fosca a la pell de l'animal (melanisme). És un animal solitari, tret de l'època reproductora. El període de gestació dura al voltant de tres mesos i la femella pot tenir de 2 a 6 cadells. Les seves preses favorites són els micos, algunes espècies d'antílops petits o mitjans, zebres i bous. És depredat per Panthera leo, Panthera tigris, Crocodylidae i Canis lupus. Cacen només de nit i acostumen a passar el dia endormiscats entre la vegetació, en caus d'altres animals o, més sovint, sobre la branca d'un arbre al qual trepen amb gran agilitat. Són animals solitaris. Solen guardar part de la seva caça als arbres per poder menjar durant uns quants dies. Els lleopards són un animal freqüent a l'heràldica, per exemple apareixen als escuts de Canadà, Anglaterra, Estònia i Ghana, així com als símbols nacionals de Somàlia o Benin. Té associacions de força i ferocitat, com el lleó, i per això ha estat escollit com a mascota per a la Copa del Món de Futbol de 2010 (un lleopard anomenat Zakumi). (ca)
dbo:conservationStatus
  • NT
dbo:conservationStatusSystem
  • iucn3.1
dbo:family
dbo:genus
dbo:order
dbo:wikiPageExternalLink
dbo:wikiPageID
  • 1673 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 17378595 (xsd:integer)
dct:subject
rdf:type
rdfs:comment
  • El lleopard (Panthera pardus) és un dels quatre anomenats "moixos grossos" del gènere Panthera (els altres són el lleó, el tigre i el jaguar). Es tracta d'un mamífer carnívor de la família dels felins. També se la pot anomenar pantera quan l'animal presenta un pelatge completament negre. Aquesta variació en el pelatge és deguda a un excés de pigmentació fosca a la pell de l'animal (melanisme). (ca)
  • El lleopard (Panthera pardus) és un dels quatre anomenats "moixos grossos" del gènere Panthera (els altres són el lleó, el tigre i el jaguar). Es tracta d'un mamífer carnívor de la família dels felins. També se la pot anomenar pantera quan l'animal presenta un pelatge completament negre. Aquesta variació en el pelatge és deguda a un excés de pigmentació fosca a la pell de l'animal (melanisme). (ca)
rdfs:label
  • Lleopard (ca)
  • Lleopard (ca)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:isPrimaryTopicOf
foaf:name
  • Lleopard (ca)
  • Lleopard (ca)
is prop-ca:animals of
is prop-ca:peu of
is dbo:wikiPageRedirects of
is foaf:primaryTopic of