L'orangutan (del malai Orang Hutan, home del bosc, Pongo en llatí) és un dels grans simis i posseïx llargs braços amb pèl vermellós, de vegades marró. És el simi més arborícola i es troba a Sumatra i Borneo. Tenen comportaments socials i són animals fortament territorials. La seva dieta es basa en un 60% en la fruita i la resta es compon de fulles i petits insectes. Entre els grans simis l'orangutan és el parent més llunyà de l'home.

Property Value
prop-ca:genus
  • Pongo
prop-ca:genusAuthority
  • Lacépède, 1799
prop-ca:rangeMap
  • Mapa distribuicao pongo.png
prop-ca:rangeMapCaption
  • Distribució de l'orangutan
prop-ca:rangeMapWidth
  • 200 (xsd:integer)
prop-ca:subdivision
  • Pongo abelii
  • Pongo hooijeri
  • Pongo pygmaeus
prop-ca:subdivisionRanks
dbo:abstract
  • L'orangutan (del malai Orang Hutan, home del bosc, Pongo en llatí) és un dels grans simis i posseïx llargs braços amb pèl vermellós, de vegades marró. És el simi més arborícola i es troba a Sumatra i Borneo. Tenen comportaments socials i són animals fortament territorials. La seva dieta es basa en un 60% en la fruita i la resta es compon de fulles i petits insectes. Dins el gènere de l'orangutan (Pongo), hi trobem dues espècies diferenciades que anteriorment eren classificades com a subespècies d'un mateix grup: la de Borneo (Pongo Pygmaeus), amb uns 50.000 animals en llibertat i la de Sumatra (Pongo abelii) amb uns 7.000. Es considera un animal en perill d'extinció per la destrucció del seu hàbitat natural. El genoma de 5 orangutans de Sumatra i 5 de Borneo es va seqüenciar i es publicà a la revista Nature el 27 de gener del 2011. Es trobà que el 97% coincideix amb els dels humans (per sota del 99% de la coincidència amb el genoma dels ximpanzés). Genèticament els orangutans són més diversos que els humans. Tanmateix l'evolució del seu genoma és molt més lenta, és a dir més estable, que en humans i ximpanzés. Entre els grans simis l'orangutan és el parent més llunyà de l'home. Fa entre 18 i 12 milions d'anys que Pongo se separà dels homínids africans. Els orangutans es troben entre els animals més intel·ligents, ja que s'han descobert comunitats que usen eines de manera habitual o que riuen com a resposta a pessigolles i jocs. (ca)
  • L'orangutan (del malai Orang Hutan, home del bosc, Pongo en llatí) és un dels grans simis i posseïx llargs braços amb pèl vermellós, de vegades marró. És el simi més arborícola i es troba a Sumatra i Borneo. Tenen comportaments socials i són animals fortament territorials. La seva dieta es basa en un 60% en la fruita i la resta es compon de fulles i petits insectes. Dins el gènere de l'orangutan (Pongo), hi trobem dues espècies diferenciades que anteriorment eren classificades com a subespècies d'un mateix grup: la de Borneo (Pongo Pygmaeus), amb uns 50.000 animals en llibertat i la de Sumatra (Pongo abelii) amb uns 7.000. Es considera un animal en perill d'extinció per la destrucció del seu hàbitat natural. El genoma de 5 orangutans de Sumatra i 5 de Borneo es va seqüenciar i es publicà a la revista Nature el 27 de gener del 2011. Es trobà que el 97% coincideix amb els dels humans (per sota del 99% de la coincidència amb el genoma dels ximpanzés). Genèticament els orangutans són més diversos que els humans. Tanmateix l'evolució del seu genoma és molt més lenta, és a dir més estable, que en humans i ximpanzés. Entre els grans simis l'orangutan és el parent més llunyà de l'home. Fa entre 18 i 12 milions d'anys que Pongo se separà dels homínids africans. Els orangutans es troben entre els animals més intel·ligents, ja que s'han descobert comunitats que usen eines de manera habitual o que riuen com a resposta a pessigolles i jocs. (ca)
dbo:class
dbo:conservationStatus
  • EN
dbo:family
dbo:order
dbo:wikiPageExternalLink
dbo:wikiPageID
  • 15297 (xsd:integer)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 16619198 (xsd:integer)
dct:subject
rdf:type
rdfs:comment
  • L'orangutan (del malai Orang Hutan, home del bosc, Pongo en llatí) és un dels grans simis i posseïx llargs braços amb pèl vermellós, de vegades marró. És el simi més arborícola i es troba a Sumatra i Borneo. Tenen comportaments socials i són animals fortament territorials. La seva dieta es basa en un 60% en la fruita i la resta es compon de fulles i petits insectes. Entre els grans simis l'orangutan és el parent més llunyà de l'home. (ca)
  • L'orangutan (del malai Orang Hutan, home del bosc, Pongo en llatí) és un dels grans simis i posseïx llargs braços amb pèl vermellós, de vegades marró. És el simi més arborícola i es troba a Sumatra i Borneo. Tenen comportaments socials i són animals fortament territorials. La seva dieta es basa en un 60% en la fruita i la resta es compon de fulles i petits insectes. Entre els grans simis l'orangutan és el parent més llunyà de l'home. (ca)
rdfs:label
  • Orangutan (ca)
  • Orangutan (ca)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:isPrimaryTopicOf
foaf:name
  • Orangutans (ca)
  • Orangutans (ca)
is prop-ca:imageCaption of
is dbo:wikiPageRedirects of
is foaf:primaryTopic of